Når spiser man på Sicilia?

Når spiser man på Sicilia?

Siciliansk matkultur er like mangfoldig som øyas rike historie og kulturelle påvirkninger. Å forstå tidspunktene for måltider og hva man bør spise når på dagen, er en viktig del av å oppleve Sicilias gastronomiske arv på riktig måte. I tillegg så er det kjedelig å gjøre seg klar til lunsj eller middag, for så å oppdaget at restauranten enten er stengt, eller ikke serverer annet enn nøtter, potetgull og, om man her heldig, Arancini før det riktige tidspunktet.

Derfor, et hot tips: Notér disse tidene og følg den Sicilianske rytmen.

Frokost: kl 07-10
Kaffe og snack/sandwich: kl 10:30
Lunsj:
kl 13-15
Lett snack: kl 16-18
Middag: starter kl 20-21 og varer en stund
Etter måltidet: Digestivo
Midnattsmat: kl 24

 

Frokost (Colazione)

  • Frokost er vanligvis en enkel og lett måltid på Sicilia. Typiske valg inkluderer en cappuccino eller espresso, sammen med en cornetto (søt bakverk) eller en granita (isbasert dessert).
  • Sicilianere liker ofte å starte dagen med en granita med brioche, spesielt om sommeren. Denne forfriskende kombinasjonen av is og søt brioche er en lokal favoritt.

 

Kaffe/sandwich (Io spuntino)

  • Klokken halv elleve er de generelle tidspunktet for et nytt besøk på en bar hvor man tar en ny kaffe, litt fruktjuice, litt mer hvetebakst, en sandwich – ”tramezzino”, eller en liten butterdeigpizza ”pizzetta”.

 

Lunsj (Pranzo)

  • Lunsj er det største måltidet på dagen for mange sicilianere, og det er vanligvis inntatt mellom kl. 13.00 og 15.00.
  • Typiske retter som serveres til lunsj inkluderer pasta, risretter, fisk eller kjøtt, sammen med en frisk salat eller grønnsaker.
  • Prøv sicilianske spesialiteter som pasta alla Norma (pasta med aubergine, tomatsaus og ricotta salata), arancini (risboller fylt med kjøtt eller ost) eller en fersk fiskerett.

 

Pranzo er italienernes første skikkelige måltid. De som har pause fra jobb på dette tidspunktet spiser gjerne ute på restaurant som serverer varm mat, og med mindre ikke firmaet har en egen skikkelig kantine, så er det vanlig med lunsjkuponger fra arbeidsgiveren. De som har kort vei fra arbeid, eller en lang pause, reiser som oftest hjem for å spise og samtidig ta en liten høneblund kalt ”il pisolino”. Det er faktisk ganske mange italienere som har en lang lunsj, – gjerne tre timers tid.

 

Lett snack / Mellommåltid (Merenda)

  • Mellommåltidet, eller «merenda», er vanligvis en lett snack inntatt på ettermiddagen, vanligvis mellom kl. 16.00 og 18.00.
  • Populære valg for merenda inkluderer cannoli (fylte bakverk), sfinciuni (siciliansk pizza) eller en enkel panino (sandwich).

 

Middag (Cena)

  • Middag serveres vanligvis fra kl. 20.00 eller senere på Sicilia. Noen steder varer middagen nær sagt hele natten.
  • Dette måltidet kan være ganske omfattende og består ofte av flere retter, inkludert forrett, hovedrett og dessert.
  • Prøv tradisjonelle sicilianske retter som caponata (auberginestuing), pesce spada alla siciliana (siciliansk sverdfisk), eller pasta med sjømat.

 

Merk deg: Sicilianere serverer som regel STORE porsjoner.

 

Etter måltidet (Digestivo)

  • Etter et tungt måltid, er det vanlig å nyte en digestivo, en alkoholholdig drikk som sies å bidra til fordøyelsen.
  • Populære valg inkluderer Limoncello (sitronlikør), Amaro (bitter urtelikør) eller Grappa.

 

Midnattsmat (lo spuntine di mezzanotte)

Selv etter en hel dag med deilige måltider, kan det hende at italienerne føler seg litt sultne før de legger seg! I slike tilfeller er det godt å vite at det finnes en boks med Nutella på kjøkkenet. Og ja, det er vanlig å finne en boks Nutella i kjøkkenskapet i de fleste italienske hjem.

 

Italienerne er kjent som store forbrukere av frukt og grønnsaker, og et glass med god vin følger nesten alltid med hovedmåltidene, både lunsj – og spesielt middag. For en italiener er det ikke uvanlig å ha en åpnet flaske med rødvin i kjøleskapet i en uke. 

 

Å spise på Sicilia handler ikke bare om å tilfredsstille sulten, det er en opplevelse som omfavner øyas rike matkultur og tradisjoner. Ved å følge disse retningslinjene, blir det «smooth sailing», og du kan utforske og nyte det beste av siciliansk mat.

Del denne artikkelen:

Facebook
Mail
WhatsApp
LinkedIn

Send Siciliaguiden.no til en venn: